Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Πάμε να παίξουμε... με τα πασχαλινά αυγά!!!

Τις ημέρες αυτές, που μένουμε σπίτι, έχουμε τον χρόνο να περάσουμε με τα παιδιά ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί τους...
Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας είναι τι άλλο; Να παίξουμε!!!
Οι ιδέες που θα σας παραθέσουμε έχουν εναρμονιστεί με το "πνεύμα των προσεχών ημερών", όπως ακριβώς δηλαδή θα κάναμε κι εμείς αυτές τις ημέρες στα νηπιαγωγεία μας!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε τις δραστηριότητες/παιχνίδια είναι να φτιάξετε κόκκινα αυγά, τόσα όσα είναι και τα γράμματα του ονόματος του παιδιού σας (π.χ. Μαρίνα - 6 γράμματα άρα 6 αυγά κ.ο.κ.).


* Για να φτιάξετε τα αυγά (όσοι διαθέτετε εκτυπωτή):
Μπορείτε να κάνετε δεξί κλίκ πάνω στην εικόνα και να αποθηκεύσετε την εικόνα στον υπολογιστή, ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια να την εκτυπώσετε. 


* Για να φτιάξετε τα αυγά (όσοι δεν διαθέτετε εκτυπωτή):
1ο βήμα: Τσαλακώνουμε το χαρτί ή το χαρτόνι που έχουμε


 2ο βήμα: Αφήνουμε το χαρτί/χαρτόνι μας διπλωμένο


3ο βήμα: Σχεδιάζουμε το αυγό μας στη μια (διπλωμένη) πλευρά του χαρτιού/χαρτονιού



4ο βήμα: έτσι όπως είναι διπλωμένο το χαρτί/χαρτόνι μας κόβουμε πάνω στη γραμμή που έχουμε σχεδιάσει και το αυγό μας είναι έτοιμο.



Tip: Το αυγό αυτό θα το χρησιμοποιήσετε ως πρότυπο για να σχεδιάσετε και τα υπόλοιπα αυγά που χρειάζεστε...




ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

* 1ο παιχνίδι: Να παίξετε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Κρύβετε ένα από τα αυγά και ψάχνει το παιδί να το βρει. Το παιχνίδι μπορεί  να γίνει φυσικά και με ένα αυγό διακοσμητικό πασχαλιάτικο!


* 2ο παιχνίδι: Να παίξετε το "καυτό αυγό". Όλοι οι συμμετέχοντες κάθονται σε κύκλο…Ακούγεται μουσική και κατά διαστήματα η μουσική σταματά απότομα. Όποιος βρεθεί με το αυγό στο χέρι …..χάνει! Νικητής είναι ο παίχτης που θα μείνει τελευταίος και δεν θα έχει καεί από το "καυτό αυγό".



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

* 1η δραστηριότητα: Να γράψουν ένα ένα τα γράμματα του ονόματος τους σε κάθε αυγό με μαρκαδόρο/ξυλομπογιά/μολύβι/στυλό και να τα βάζουν στη σειρά ώστε να σχηματίζεται τ' όνομα τους με κεφαλαία γράμματα!


* 2η δραστηριότητα: Να παίξουν παιχνίδι μνήμης με τα αυγά - γράμματα. Αναποδογυρίζουν τα αυγά και προσπαθούν να μαντέψουν ποιο γράμμα κρύβεται σε κάθε αυγό!

* 3η δραστηριότητα: Το παραπάνω παιχνίδι μνήμης μπορεί να γίνει και σε δύο σειρές (προσοχή γιατί θα χρειαστεί να φτιάξετε διπλάσιο αριθμό αυγών!). Ανοίγουμε ένα αυγό της 1ης σειράς και ψάχνουμε να βρούμε το αντίστοιχο γράμμα της 2ης σειράς!


* 4η δραστηριότητα: Κρύβουμε ή αναποδογυρίζουμε κάθε φορά ένα γράμμα και το παιδί μαντεύει ποιο γράμμα λείπει κάθε φορά!



* 5η δραστηριότητα: Να βρίσκουν λέξεις απ ‘το γράμμα που λείπει κάθε φορά! Για την δραστηριότητα αυτή πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φώνημα και όχι την ονομασία του γράμματος πχ. "Ρ" (ρρρ) όπως;;;



 Επιπλέον για τα ΝΗΠΙΑ 
 (ή και για προνήπια αναλόγως των δυνατοτήτων και της διάθεσης του κάθε παιδιού)




* 6η δραστηριότητα: Μπορούν να γράψουν το  όνομα τους και με πεζά γράμματα  (νήπια)  και να κάνουν αντιστοίχιση κεφαλαίων πεζών!


* 7η δραστηριότητα: Να παίξουν παιχνίδι μνήμης με τα κεφαλαία και πεζά γράμματα!




* 8η δραστηριότητα: Φτιάχνετε δύο σειρές με τα αυγά. Η μια σειρά έχει ΄τα κεφαλαία και η άλλη τα αυγά με τα πεζά γράμματα. Τα αναποδογυρίζουμε, ανασηκώνουμε ένα αυγό από τη σειρά με τα κεφαλαία και προσπαθούμε να βρούμε σε ποιο αυγό από τα πεζά, βρίσκεται το αντίστοιχο γράμμα!



Παραλλαγή των παραπάνω δραστηριοτήτων θα μπορούσε να γίνει και με ΑΡΙΘΜΟΥΣ. Να χρησιμοποιήσετε τόσα αυγά όσοι θα είναι και οι αριθμοί που θέλετε να παίξετε με το παιδί (θα μπορούσε να είναι η πρώτη πεντάδα στην αρχή και εν συνεχεία να προσθέτετε αριθμούς μέχρι να φτάσετε στην πρώτη δεκάδα. 


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό... Οι δραστηριότητες που σας προτείνουμε είναι ενδεικτικές και φυσικά π ρ ο α ι ρ ε τ ι κ έ ς !!! Όλα έχουν να κάνουν με τη διάθεση σας και με τις αντοχές τις δικές σας και των παιδιών σας... Ας γίνονται όμως όλα υπό το πρίσμα του παιχνιδιού γιατί αυτός είναι και ο κυρίαρχος τρόπος μάθησης στην προσχολική ηλικία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου